روسیه و چین دو شریک تجاری خوب برای ایران هستند. این 3 کشور علاوه بر همگرایی در مسائل منطقه ای و سیاسی در زمینه اقتصادی نیز گام های بلندی برداشته اند. تبادلات تجاری ایران با این دو کشور در انواع مختلفی از کالاهاست که در این مقاله به صادرات بادام و پسته ایرانی به این دو کشور صحبت می کنیم.
صادرات بادام و پسته صادراتی ایران
بیشترین تولید و صادرات بادام ایرانی در استان چهارمحال و بختیاری است. این استان با تولید سالانه 24 هزار تن بادام شامل 10 هزار تن صادراتی و بقیه غیر صادراتی پیشروترین استان در تولید و صادرات بادام در کشور است.
بادام های تولیدی در این استان عبارتند از :
- مامایی
- کاغذی
- شاهرودی
- سنگی
در سال 97 حدود 70 میلیون دلار بادام از گمرک استان چهارمحال صادر شد در حالی که اگر همه بادام تولیدی استان از گمرک همین استان صادر می شد این درامد به 150 میلیون دلار می رسید.
عمده بادام صادراتی ایران به کشورهای زیر صادر می شود :
- هند
- ترکیه
- روسیه
- چین
- کشورهای عربی
پسته صادراتی ایران نیازی به معرفی ندارد و در سراسر جهان شناخته شده است. با توجه به آمار گمرك صادرات پسته بيش از يك ميليارد دلار ارزآوري صادراتي براي كشور دارد.
از 600 هزار تن تولید پسته در جهان ، سهم ايران 200 هزار تن به عنوان اولين توليدكننده اين محصول بود اما از چند سال قبل آمريكا سطح زير كشت خود را افزايش و به توليد بيشتري دست يافت و ايران دومين توليدكننده اين محصول شد.
صادرات بادام ایرانی به روسیه
ظرفیت صادرات بادام ایرانی به روسیه بسیار بالاست. شرکت زرین بادام تماس های مکرری برای صادرات بادام به روسیه داشته است که این نشان از استعداد آن کشور برای پذیرش بادام صادراتی ایران دارد.
در سال ۲۰۱۸ صادرات ایران به روسیه حدود 600 ملیون دلار بوده که نسبت به سال قبل ۳۶ درصد رشد داشته است. حجم مبادلات تجاری دو جانبه بین ایران و روسیه در سال ۲۰۱۸ دو درصد افزایش یافته و به ۱.۷۴ میلیارد دلار رسیده است. مهمترین کالاهای صادراتی ایران به روسیه عبارتند از :
- پسته
- کشمش
- خرما
- سیب
- سیفی جات
- لبنیات
- میگو
- چای
- کیوی
بزرگترین مرکز فروش عمده خشکبار در مسکو :
یکی از فرصت های خوب برای ورود تجار خشکبار و صادرکنندگان بادام ایرانی به بازار روسیه ، مرکز تره بار و مواد غذایی فود سیتی مسکو است . این مرکز با فروش سالانه دو میلیون تن محصول بزرگترین مركـز فروش عمده مـواد غذايی روسـيه و کل اروپا است.
در این مرکز فروشندگان و تولید کنندگان 26 کشور جهان و 52 منطقه روسیه انواع خشکبار ، نان و شیرینی، خواروبار ، نوشیدنی ها ، انواع گوشت قرمز و سفید، میوه های تازه ، سبزیجات ، لبنیات، کنسروجات ، گل و گیاه، مواد شوینده و پاک کننده و.. به صورت عمده و خرده فروشی در اختیار خریداران خود قرار می دهند.
برای صادرات محصولات کشاورزی همچون بادام به روسیه باید نکاتی را مدنظر داشت :
- انتخاب مناسبترین مسیر ارسال محصولات کشاورزی
- توجه به استانداردهای بینالمللی بستهبندی
- استفاده از وسایل حمل و نقل مناسب
- تحلیل رفتار رقبا در بازار
- تعیین حاشیه سود متعادل
- به حداقل رساندن مدت حمل
- درج اطلاعات محصولات به زبان روسی و انگلیسی
صادرات خشکبار به روسیه :
روسیه نیمی از خشکبار مورد نیاز خود را از طریق واردات تأمین می کند. بنابراین کاملا مشهود است که ایران ظرفیت بزرگی برای صادرات بادام به این کشور داراست. لازمه آن تلاش و همت تجار ایرانی و صارکنندگان بادام جهت افزایش بازاریابی و تبلیغات در این کشور مستعد است. مهمترین خشکبار صادراتی به روسیه و کشورهای صادرکنندهی آن ها عبارتند از :
- بادام زمینی: هند، آرژانتین، چین، برزیل
- کنجد: هند، مکزیک
- تخم کدو: چین
- گردو: شیلی
- کشمش: ایران، ترکیه، هند، شیلی، افغانستان، ازبکستان
- ادویهجات: ترکیه، تاجیکستان
- بادام درختی:چین، شیلی، ترکیه
- پسته: ایران، چین
- فندق: آذربایجان، گرجستان، ترکیه
- آلو بخارا: مولداوی، آذربایجان، شیلی، آرژانتین
- میوه خشک: تایلند، فیلیپین، چین، لهستان، ترکیه، آذربایجان
هر چند صادرات میوه و ترهبار به روسیه برای ما سودآور نبوده اما صادرات خشکبار به روسیه بسیار داغ است و در برخی اقلام صادرات خشکبار به روسیه مانند پسته و کشمش، بیشترین سهم بازار به تاجران ایرانی اختصاص دارد.
صادرات بادام ایرانی به چین
چین شریک اول تجاری ایران است. در سال 2018 مبادلات تجاری ایران و چین 33.4 میلیارد دلار بود . از این میزان ، صادرات ایران به چین به مرز ۲۰ میلیارد دلار رسید و تراز تجاری دو کشور ۶ میلیارد دلار به نفع ایران بوده است. در این سال صادرات چین به ایران 13.7 میلیارد دلار شد.
آمارها نشان می دهد که واردات چین از ایران در 2018 حدود 16 درصد رشد کرده است. رشد صادرات ایران به چین نوید آینده ای خوب برای بهبود صادرات ایران به چین را می دهد. با همت تجار و صادر کنندگان بادام این قصه در مورد صادرات بادام ایران به چین نیز می تواند تحقق یابد.
- خشکبار مانند ( زعفران ، پسته ، کشمش ، انجیر خشک ، بادام ، گردو ، فندق ، خرما )
- فرآوردههاى دریایی
- سبزیجات خشک و یخ زده
- میوه و آبمیوه
- صنایع دستی
- فرشهاى نفیس
قیمت بادام صادراتی به روسیه و چین
خرید و فروش بادام رونق خوبی در کشور دارد. بادام صادراتی ایران به کشورهای مختلفی نیز ارسال می شود. عمده ترین صادرات بادام ایران به هند است. کشورهای عربی و ترکیه نیز خواهان بادام ایران هستند. به این خاطر صادرات بادام به کشورهای عربی نیز سوداور خواهد بود. قیمت بادام صادراتی ایرانی بستگی به عواملی دارد همچون نوع بادام ، میزان سفارش ، سایز و گرید بادام .
در استان چهارمحال ۱۶ هزار هکتار باغ بادام وجود دارد که در سال 96 حدود ۶۲ میلیون دلار ارزآوری داشته اند. شاید قیمت برخی بادام های ایرانی قابل رقابت با بادام های ارزان در کشورهای دیگر نباشند . اما می توان با تبلیغات و تغییر ذائقه مشتری در آن کشور مصرف کننده نهایی را مجاب کرد که طعم واقعی بادام در بادام ایرانی وجود دارد. در این هنگام بالا بودن قیمت بادام نیز مانع خرید آن ها نخواهد شد.
هشت هزار میلیارد ریال درامد تولید بادام مربوط به 4 نوع بادام زیر است که هر کدام قیمت جداگانه ای دارند :
- مغز بادام مامایی
- بادام کاغذی
- مغز بادام سنگی
- مغز بادام شاهرودی
- مغز بادام ربیع
قیمت بادام صادراتی ایران به روسیه و چین در هر کدام از این بادام ها متفاوت است. جهت استعلام قیمت و عقد قرارداد با مدیر فروش شرکت زرین بادام تماس بگیرید.
صادرات پسته ایرانی به روسیه
۹۴.۵ درصد پستهی روسیه از ایران تامین می شود. این کشور ۱۴۴ میلیون نفری به خاطر نزدیک بودن به ایران ظرفیت مناسبی برای صادرات، خصوصاً صادرات مواد غذایی، محصولات کشاورزی و خشکبار از ایران دارد.
برخی شرکت ها سالیان متمادی عمده فعالیت خود را روی صادرات خشکبار و خرما، کشمش و پسته از ایران به روسیه گذاشته اند . بازار پسته همیشه در روسیه خوب بوده و با حل مشکلات گمرکی بهتر نیز خواهد شد. گمرکی پسته مدتی است که افزایش پیدا کرده و باعث افزایش قیمت پسته شده است.
صادرات پسته ایرانی به چین
در سال 97 به علت گرما و سرمازدگی که در میان درختان پسته ایران افتاد تولید پسته ایران به یک چهارم تقلیل پیدا کرد. مثلا از سیرجان 20 هزار و 79 تن پسته به ارزش ۱۷۳۴۳۲000 دلار صادر شد. اما در سال زراعی 98 وضعیت پسته بهتر شده است. پیشبینی تولید امسال پسته در سیرجان 35 هزار تن است در حالی که پارسال 16 هزار تن بود.
اکثر صادرات پسته سیرجان به چین بوده است. در سال جدید انبار چینیها خالی است و تولید آمریکا نیز کمتر از سال گذشته شده است . پس می توان امیدوار بود که قیمت امسال پسته بهتر شود . هر چند نیازمند حوصله و صبر کشاورزان است زیرا گردش مالی پسته نزدیک 60 روز طول میکشد .
طبق مطالبی که گفته شد چین در سال جاری نیازمند واردات پسته است. برنامه ریزی ما باید فراوری و بسته بندی خوب برای صادرات باشد . البته از نقش تبلیغات هیچگاه نمی توان غافل شد.
قیمت پسته صادراتی به روسیه و چین
قیمت فروش پسته در بازار داخل بیش از ۲ برابر نرخ صادراتی آن است. علت این مساله را علاوه بر کاهش تولید این محصول، در تداوم صادرات آن باید دید. البته با وجود نوسان نرخ ارز در کشور و مشکلات نقل و انتقالات پولی صادرات پسته کاهش یافته است.
طبق آمارها ایران سالانه ۸۵ درصد و آمریکا نزدیک ۵۰ درصد پسته تولیدی خود را به بازارهای جهانی عرضه می کنند؛ امسال نیز قیمت هر تن پسته صادراتی بین ۸ تا ۱۰ هزار دلار برحسب کیفیت معامله می شد.
قیمت پسته در بازارهای صادراتی بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تومان است . قیمت واقعی پسته در داخل کشور بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار تومان باید باشد . درحالی که این محصول بیش از ۲۰۰ هزار تومان در داخل عرضه می شود که گران فروشی و اجحاف به مصرف کنندگان به شمار می رود.
شما می توانید جهت صادرات بادام و پسته ایرانی به روسیه و چین و کشورهای دیگر با ما همکاری خوبی داشته باشید.